Eenvoudige verbeterpunten

Hieronder vindt u een aantal belangrijke en simpele beveiligingstips om uw woning te voorzien van het juiste hang- en sluitwerk. Ook organisatorische tips zijn eenvoudig na te leven en kunnen de kans op inbraak verkleinen.

Beveiligingstips hang- en sluitwerk

 • Beveilig deuren altijd compleet, dus met veiligheidsslot met sluitkom, veiligheidsbeslag en veiligheidscilinder. Wanneer u één van deze producten mist, is de beveiliging niet meer effectief.
 • Voorzie naar buiten draaiende deuren of ramen van dievenklauwen (deuren 3 stuks, ramen 2 stuks). Wanneer uw deuren of ramen al voorzien zijn van veiligheidsscharnieren SKG* of SKG** met ingebouwde dievenklauwen is dit uiteraard niet noodzakelijk.
 • Bent u net verhuisd of gaat u binnenkort verhuizen? Weet u wie er allemaal een sleutel heeft van uw nieuwe huis (buren, kennissen, oppas etc.). Sleutels zijn vaak eenvoudig na te maken en insluiping door gebruik van kopie sleutels wordt niet door de verzekering gedekt. Voorkom deze problemen en vervang daarom alle cilinders van uw nieuwe huis door gelijksluitende cilinders (eventueel met Security Card).

Organisatorische tips

 • Naast goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen en deuren is het ook belangrijk om bewust te worden van uw eigen veiligheidsgedrag. De volgende tips zijn uiterst belangrijk, kosten niets en kunt u vandaag nog in praktijk brengen.
 • Als u uw woning verlaat, al is het maar even, sluit alle ramen en deuren goed af, ook op de bovenverdieping.
 • Zorg voor een goed sleutelbeheer; wees zuinig op uw sleutels, leen ze niet zo maar uit, maak niet te veel duplicaten en bevestig vooral geen adreslabel aan uw sleutelbos. Leg ook geen sleutel onder de deurmat of bloempot, maar maak gebruik van sleutelkluisjes.
 • Laat bij afwezigheid ’s avonds of ’s nachts altijd op diverse plaatsen in en om de woning licht branden. Denk eraan dat één enkel lampje daarbij niet genoeg is: inbrekers zien dit vaak juist als het signaal veilig. Dit lost u op door een tijdschakelaar te gebruiken.
 • Berg opklim materiaal zoals ladder, tuinmeubilair, altijd op of leg deze deugdelijk vast. Laat ook geen (tuin)gereedschap rondom uw woning liggen.
 • Maak geen melding op Twitter, Hyves, Facebook, MySpace of op uw weblog dat u op vakantie gaat. Wees ook voorzichtig met uw afwezigheidsbericht op uw voicemail en in uw e-mailprogramma.
 • Voorkom bij langere afwezigheid (vakantie e.d.) dat uw huis een onbewoonde indruk maakt. Zorg dat de binnenkomende post regelmatig wordt opgeruimd (maar niet elders in huis zichtbaar opgestapeld!), laat de tuin onderhouden (een ongemaaid gazon spreekt boekdoelen) en vraag buren een oogje in het zeil te houden.
 • Berg uw waardevolle eigendommen en kostbaarheden (sieraden, camera, laptop) goed op.
Waarom niet?
Waarom niet?